11:50 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 52
  Pratite nas

  Orhideje se obično gaje zbog efekta otmenosti i ljupkosti, ali nova vrsta sa Madagaskara verovatno neće pobediti ni na jednom takmičenju lepote. Njeno malo cveće je smeđe i podseća na buđavu papirnatu kesu (ili možda crvoliku glavu sa ustima razjapljenim u tihom vrisku u pokušaju da vam usisa dušu).

  Nije ni čudo što su u Kraljevskoj botaničkoj bašti u Velikoj Britaniji novu vrstu nazvali „najružnijom orhidejom na svetu“, te je dospela na vrh liste istaknutih vrsta otkrivenih 2020. godine, rekli su predstavnici u saopštenju.

  Orhideja bez lista, nazvana Gastrodia agnicellus, veći deo svog životnog ciklusa raste pod zemljom u raspadajućem leglu, a hrani se gljivama. Pored „male, smeđe i prilično ružne“ orhideje, istraživači i saradnici Botaničke bašte popisali su ove godine više od 150 biljaka i gljivica.

  ​U 2019. godini britanski botaničar Johan Hermans, počasni istraživač saradnik Kraljevske botaničke bašte, pronašao je brojne orhideje ove vrste koje se kriju ispod trulog lišća u vlažnoj madagaskarskoj šumi. Njihovi grudvasti, duguljasti oblici ukazuju da cvet pripada grupi poznatoj pod nazivom krompirova orhideja, a cvetovi dužine oko 1,1 centimetar odašilju „primetan miris nalik mošusnoj ruži“, koji se pojačava kada se temperature vazduha raste, napisao je Hermans u studiji objavljenoj 5. novembra u časopisu „Kurtis botanikal magazin“.

  Ostale novoopisane vrste na listi uključuju ljuskavi grm otporan na toplotu koji uspeva u namibijskim solanama (Tiganophyton karasense); peruansku biljka sa ljubičastim krtolama koja bi mogla biti nova prehrambena kultura (Ipomoea noemana); i živopisnu bromeliju iz Brazila – iz porodice tropskih cvetnih biljaka koja uključuje ananas – (Acanthostachys calcicola) koja raste na krečnjačkim liticama a kolibriji mogu da je oprašuju, navodi se u saopštenju.

  Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

  Objava koju deli Deborah Lambkin (@deborahlambkin)

  „U izazovnoj i teškoj godini, tako je uzbudljivo gledati da se botanička i mikološka nauka održavaju, a spisak neverovatnih novoimenovanih vrsta usaglašen je sa našim saradnicima širom sveta “, rekao je Martin Čik, botaničar i stariji naučnik u Odeljenju za identifikaciju i imenovanje Kraljevske botaničke bašte.

  ​„Međutim, mračna stvarnost sa kojom se suočavamo ne može se potceniti: Imamo dve od pet biljaka kojima preti izumiranje, a trkamo se s vremenom kako bismo pronašli, identifikovali, imenovali i očuvali biljke pre nego što nestanu", rekao je Čik.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  flora, ružnoća, najružniji, cvet, orhideje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga