00:48 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1134
  Pratite nas

  Američki časopis „Forbs“ uvrstio je direktore farmaceutskih kompanija „BioNTeh“ i „Moderna“ u spisak 50 novih milijardera koji su se obogatili u oblasti zdravstva u uslovima pandemije virusa korona.

  Pandemija virusa korona dovela je do toga da je bogatstvo mnogih čelnika farmaceutskih kompanija i investitora u zdravstvenu zaštitu znatno poraslo. Pre svega, radi se o preduzećima koja se bave „razvojem vakcina, lekova i medicinske opreme“, ističe „Forbs“.

  „Sve u svemu, ‘Forbs’ je 2020. godine otkrio 50 novih milijardera u oblasti zdravstva. Najistaknutije pridošlice ove godine su naučnici koji stoje iza dve najuspešnije vakcine protiv virusa korona – jedne koju su razvile (američka kompanija) ‘Fajzer’ i nemačka biotehnološka kompanija ‘BioNTeh’, i druge – kompanije ‘Moderna’ sa sedištem u Masačusetsu“, navodi se na sajtu „Forbsa“.

  Kako se navodi u članku, bogatstvo generalnog direktora i suosnivača „BioNTeha“, Nemca turskog porekla Ugura Šahina, procenjuje se na 4,2 milijarde dolara. Francuz Stefan Bansel, koji je od 2011. godine na čelu kompanije „Moderna“, ima kapital od 4,1 milijarde dolara. Bogatstvo američkih investitora Timotija Springera i Roberta Langera, koji su 2010. godine u razvoj „Moderne“ uložili pet miliona i 1,5 miliona dolara, respektivno, sada se procenjuje na dve milijarde, odnosno 1,5 milijardi dolara.

  Na spisku novopečenih milijardera nalazi se i niz direktora kompanija i investitora iz Kine, Italije, Indije, Kanade, Švajcarske, Hongkonga i Danske.

  Tagovi:
  bogataši, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga