05:52 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 724
  Pratite nas

  Svetski ekonomski forum analizirao je navike u 23 zemlje sveta, ocenjujući koliko se efektivno vremena troši na plaćeni posao, potom spavanje, neplaćeni rad, odnosno volontiranje, kućne poslove...

  Srbija i Hrvatska nisu obuhvaćene ovim istraživanjem, ali jesu mediteranske zemlje kojima smo vrlo slični po životnim navikama, a to su Grčka, Italija, Španija, Portugalija i Francuska. 

  Najzaposleniji su Kinezi, koji dnevno rade 315 minuta, što je efektivno nešto više od pet sati. Zanimljivo je da su Nemci, za naš pojam velikih radnika, na sredini tabele s 224 minuta, a najmanje se „troše“ Francuzi (170 minuta) i Italijani (149 minuta). 

  Nakon napornog rada Kinezi se i najduže odmaraju, tačnije spavaju 9 sati i 20 minuta. Južnokorejci gotovo da ne spavaju. Jedini su u ležećem položaju manje od 8 sati, tačnije 7,51 sat.

  Volontiranjem ili sličnim neplaćenim poslovima najviše se posvećuju Skandinavci. Nekako to i ne čudi. Finci dnevno za dobrobit susedstva ili šire zajednice potroše 104 minuta, a Norvežani četiri minuta manje, prenosi Slobodna Dalmacija.

  Kućni poslovi i šoping najomiljenija su zabava Meksikanaca, potroše na to 202 minuta, Portugalci su na sredini sa 176 minuta, a Korejci i ne znaju šta je šoping i pranje sudova. Samo 89 minuta!

  Kad je reč o iću i piću, Francuzi su prvi, sa 133 minuta, pa Italijani sa 127 minuta, a između su Grci sa 128 minuta. Tu su i Španci sa 126 minuta. 

  Ne zna se kako stignu da jedu i piju Amerikanci u 63 minuta i Kanađani – 65 minuta.

  Na ostale oblike opuštanja najviše će se odlučiti Norvežani (183 minute) i Irci sa 178 minuta, ali njih pri tome ne zanima "gledanje" u TV ekran i slušanje radijskog programa.

  Za to su najviše zainteresovani Amerikanci, koji će dva i po sata sedeti ispred televizora. Zanimljivo, Indijci samo jedan sat.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  posao, istraživanje, anketa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga