11:01 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  21502
  Pratite nas

  Profesori i učenici Prizrenske bogoslovije snimili su spot za pesmu „Prizrenska noć“ kao podršku za prikupljanje priloga za obnovu crkve Svetog Nikole u Prizrenu. Hram izgrađen u 14. veku minirali su albanski ekstremisti 1999. godine.

  Pesmu „Prizrenska noć“ napisao je i komponovao Gavrilo Kujundžić iz Orahovca. Prizrenski bogoslovi snimili su ovu pesmu i objavili je na muzičkom disku „Slavni grade — pesme sa Kosova i Metohije“ 2018. godine.

  Spot je snimljen kao podrška za prikupljanje priloga za obnovu crkve Svetog Nikole, takozvane Rajkove crkve iz 14. veka.

  Crkvu Svetog Nikole iz 14. veka minirali su albanski ekstremisti 1999. godine.
  © Foto : Sputnjiku ustupila Eparhija raško-prizrenska
  Crkvu Svetog Nikole iz 14. veka minirali su albanski ekstremisti 1999. godine.

  Reč je o srednjovekovnoj vlastelinskoj crkvi, zadužbini Rajka Kirizmića, izgrađena je 1348. godine, u prizrenskom naselju Potok-mala.

  Rajkova crkva se pominje u Svetoarhanđelskoj hrisovulji cara Dušana. Priložio ju je, zajedno sa drugim brojnim crkvama, svojoj zadužbini, manastiru Svetim arhangelima.

  Bogomolju koja se nalazi pored dvorišta lokalne gimnazije, minirali su albanski ekstremisti 1999. godine.
  Spot je objavljen na zvaničnom sajtu Eparhije raško-prizrenske sa pozivom da se pomogne obnova ove drevne svetinje.

  Iako se crkveno pojanje uči i neguje u svim školama Srpske pravoslavne crkve, đaci iz carskog grada na Bistrici nadaleko su poznati po svom horu i sjajnim interpretacijama duhovne muzike, ali i orkestru koji svira svetovnu muziku.

  Ljubaznošću Eparhije i Prizrenske bogoslovije muzika sa albuma „Pesme iz stare Srbije“ korišćena je u našem dokumentarnom serijalu „Sputnjik na srpskom Kosovu“.

  Tagovi:
  Eparhija raško-prizrenska, obnova, crkva, spot, Prizrenska Bogoslovija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga