08:20 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 5133
  Pratite nas

  Kolumbijski ekolozi oglasili su uzbunu zbog sve brojnije populacije „kokainskih nilskih konja“, upozoravajući da ubrzano množenje životinja mora biti zaustavljeno pre nego što „opustoše zemlju“.

  Dvadeset sedam godina nakon ubistva Pabla Eskobara i bekstva nilskih konja iz njegovog ličnog zoološkog vrta, postoji stotinak potomaka tih životinja koji „terorišu jezera i reke u zemlji“, piše „Telegraf“.

  Naučnici su upozorili da bi njihova populacija mogla da naraste na 1.500 primeraka do 2024. godine, jer nijedan grabljivac ne može zaustaviti množenje „kokainskih nilskih konja“ u divljinama Kolumbije.

  Poster narko-barona Pabla Eskobara u Santa Domingu, Kolumbija
  © AFP 2021 / Raul ARBOLEDA
  Poster narko-barona Pabla Eskobara u Santa Domingu, Kolumbija
  „Ovi nilski konji postali su deo lokalnog ekosistema i zato nam vreme ističe“, rekao je vladin ekolog David Ečeveri Lopez, dodajući da se vlasti žure da sterilišu životinje.

  Ekolozi tvrde da su urin i izmet nilskih konja toksični i predstavljaju opasnost za druge životinje, pa čak i za ljude. Takođe, nilski konji mogu biti vrlo agresivni prema ljudima koji pristupe njihovoj teritoriji.

  Životinje je u Kolumbiju uvezao ozloglašeni kralj kokaina Pablo Eskobar kog je policija ubila 1993. godine. Vlasti su tada preuzele kontrolu nad njegovim imanjem od 7.000 hektara i ličnim zoološkim vrtom, ali su najmanje četiri nilska konja uspela da pobegnu.

  Tagovi:
  Kolumbija, nilski konj, kokain, Pablo Eskobar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga