03:18 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 714
  Pratite nas

  Gume za automobile, kombije i kamione dobiće nove oznake, pošto od maja stupa na snagu odluka EU o oznakama koje će pokazivati obuhvatnije informacije o pneumaticima.

  Na novoj oznaci nalaze se redizajnirani podaci o klasi otpora kotrljanja i performansama kočenja na mokrom, dok je nivo buke označen brojem decibela i slovima A, B ili C.

  Novina je i što korisnici mogu da pristupe dodatnim informacijama o izabranom pneumatiku u EU bazi podataka skeniranjem kju-ar koda na nalepnici koja ide uz gumu, preneo je Tanjug.

  Link sa koda vodi do baze podataka EPREL (Evropski registar proizvoda za energetsko označavanje), koja sadrži informativni list o proizvodu.

  Kju-ar kod pokazuje sve vrednosti na oznaci za određeni pneumatik, kao i početak i kraj proizvodnje tog modela.

  Još jedna nova karakteristika odnosi se na dva piktograma u dnu nalepnice, poznatim i kao test pahuljice i pneumatik bez klinova, koji su potvrda da je reč o gumi sa boljim prianjanjem na snegu i ledu, u skladu sa novim ISO standardom.

  Uz standardnu oznaku predviđena je i mogućnost postavljanja simbola koji se odnose na teške snežne uslove (3PMSF), odnosno prianjanje na zaleđenim putevima (samo za pneumatike C1).

  Vest je i da će od maja informacije na EU nalepnicama morati da budu dostupne i za pneumatike za teška komercijalna vozila (klasa C1, C2, C3).

  Na novoj nalepnici klase A-C ostaju iste. Kada je reč o pneumaticima C1 za automobile i C2 za kombi-vozila, pneumatici koji su ranije bili svrstani u klasu E zbog otpora kotrljanja i prianjanja na mokrom sada će biti svrstani u klasu D (koja je prethodno bila neupražnjena), dok će gume koje su ranije bile svrstane u klase F i G biti sada u okviru klase E.

  Nova EU oznaka na pneumaticima će omogućiti potrošačima i da izaberu pneumatike s efikasnijom potrošnjom goriva, što može dovesti do značajnih ušteda, a koje se ogledaju u troškovima i emisijama.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  oznake, Automobili, gume
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga