01:21 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 710
  Pratite nas

  „Ajfon 12“ može da bude opasan po zdravlje ljudi koji imaju ugrađene pejsmejkere ili defibrilatore, ukoliko se nađe preblizu tim uređajima.

  Svi modeli „ajfona 12“ moraju da budu držani na bezbednoj udaljenosti od pejsmejkera i defibrilatora, saopštila je kompanije „Epl“, prenose američki mediji.

  „Ajfon, kao i punjači „magsejf“, sadrže magnete i komponente koji emituju elektromagnetno polje. Ti magneti mogu da utiču na rad medicinskih uređaja. Iako „ajfon 12“ ima više magneta nego prethodni modeli, ne bi trebalo da predstavljaju veći rizik za magnetsku interferenciju sa medicinskim uređajima“, saopšteno je iz „Epla“.

  Kako dodaju iz te kompanije, „medicinski uređaji, kao što su ugrađeni pejsmejkeri ili defibrilatori mogu da sadrže senzore na koje utiču magneti i radio-talasi kada su u bliskom kontaktu“.

  „Da bi se izbegla potencijalna interakcija uređaja, držite „ajfon“ i „magsejf“ uređaje udaljene najmanje 15 centimetara, odnosno 30 centimetara kada je u pitanju bežično punjenje. Konsultujte se sa svojim lekarom za specifična uputstva. Ukoliko sumnjate da „ajfon“ ili „magsejf“ utiču na vaše medicinske uređaje, prestanite da koristite „ajfon“ i „magsejf“ proizvode“, saopštio je „Epl“.

  Saopštenje „Epla“ usledilo je posle naučne studije objavljene nedavno u žurnalu „Ritam srca“ koja tvrdi da magneti u „ajfonu 12“ mogu da zaustave rad pojedinih defibrilatora, kada se telefon drži direktno iznad njega, na levoj strani grudi.

  Iako je uticaj na defibrilator postojao u više pozicija na koje je „ajfon“ postavljen, studija je rađena na samo jednom pacijentu.

  Iz kompanije koja proizvodi defibrilatore naveli su da „kada se koriste prema uputstvu“, defibrilatorima ne smeta rad pametnih telefona. Kako su dodali, to nije bio slučaj u naučnoj studiji.

  Međutim, i proizvođač defibrilatora, baš kao i naučna studija i sam „Epl“, preporučuju da se „ajfon 12“ drži na bezbednoj udaljenosti od medicinskih uređaja od najmanje 15 centimetara.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ajfon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga