00:06 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  4465
  Pratite nas

  Potpećko jezero izgledalo je kao plutajuća deponija zbog ogromne količine smeća koje je doneo Lim i koje se zaglavilo na brani na tom jezeru. Posle više dana čišćenja Potpećkog jezera, izvučeno je više od 50 odsto otpada.

  Većina otpada se prevozi do deponije „Duboko“ u Užicu, dok se drveće koje remeti rad limskih hidroelektrana smešta na lokalne deponije, prenela je RINA. Velike količine smeća i njegovo čišćenje iz Potpećkog jezera postali su tema i svetskih medija koji prenose da je u toku uklanjanje otpada.

  ​Nedavno je radove obišla i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, koja je rekla da je održan hitan sastanak sa predstavnicima Crne Gore i BiH, odakle Limom dolazi najveća količina smeća.

  ​U planu je postavljanje barijera na nekoliko lokacija duž vodotokova kako bi se količina dolazećeg otpada razbila i na taj način kasnije lakše uklonila.

  Iako je uklanjanje smeća u toku, reka ga neprestano donosi u jezero, pa dnevno stigne i po 2.000 kubika.

  ​Kako je rekao Goran Puzović, direktor „Srbijavoda“, radi se i na sanaciji deponije Stanjevine kod Prijepolja, odakle Lim takođe donosi smeće. Puzović je naveo da će biti izgrađen zid koji će sprečiti da voda spira i odnosi smeće sa deponije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Lim, smeće, jezero
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga