16:26 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  37177
  Pratite nas

  Naučnici su objavili alarmantno upozorenje zbog potencijalnih štetnih efekata na plodnost muškaraca koje uzrokuje virus korona koji preti da uništi čovečanstvo i nakon što se pandemija završi.

  Istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huažong u Vuhanu pozivaju na hitna istraživanja dugoročnih posledica infekcije kovid 19 na plodnost muškaraca zbog pojave mnogobrojnih dokaza o smanjenoj pokretljivosti spermatozoida, manjem broju spermatozoida i oštećenju testisa. 

  „Smatramo da je potrebno hitno praćenje stanja muških pacijenata zaraženih virusom korona tokom oporavka", rekli su mikrobiolog Ju Tian i reproduktivni biolog Li-kuan Žou. 

  SARS-KoV-2, virus koji uzrokuje bolest kovid 19, ulazi u ljudsko telo putem enzima koji je prisutan u brojnim vitalnim organima, uključujući pluća, srce, bubrege i creva. To ih ostavlja podložnima značajnim oštećenjima jer se virus tu nastani i počinje nekontrolisano da se umnožava.

  Receptor enzima nalazi se u respiratornom, digestivnom, cirkulacijskom, neurološkom i potencijalno čak i u muškom reproduktivnom sistemu. Preliminarne studije utvrdile su prisustvo virusa u uzorcima sperme pacijenata obolelih od kovida 19.

  Istraživači sa nemačkog i iranskog univerziteta izveštavaju o direktnim dokazima o oštećenju testisa nakon infekcije koronom. Oni su otkrili markere upale u uzorcima tkiva 84 pacijenta sa kovidom 19 od ukupno 189 uzoraka.

  Timovi su testirali kvalitet sperme i tražili znake oksidativnog stresa kod pacijenata. Otkrili su da su upala i ćelijski stres dvostruko jači kod obolelih od kovida 19 od kontrolne grupe. 

  Zabrinjavajuće je da su spermatozoidi zaraženih pacijenata tri puta sporiji, a takođe je i sam broj spermatozoida bio dramatično niži.

  „Ovi efekti na ćelije sperme povezani su sa nižim kvalitetom sperme i smanjenim potencijalom plodnosti“, kazao je lider tima istraživača Behzad Hajizadeh Maleki.

  „Iako su ovi efekti pokazali tendenciju da se vremenom poboljšaju, oni su ostali značajno povećani kod pacijenata sa koronom, a razmera ovih promena takođe je povezana sa težinom bolesti“, dodao je.

  Ako se ovi nalazi potvrde i potkrepe dodatnim istraživanjima, to preti da se usaglasi sa postojećim krizama plodnosti u mnogim zapadnim zemljama. Situaciju će verovatno pogoršati i nesigurna ekonomska situacija u kojoj pretnja globalnom recesijom i dalje visi u vazduhu, prenosi RT.

  Tagovi:
  muškarci, virus korona, plodnost
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga