23:58 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  2249
  Pratite nas

  Veštačka inteligencija se razvija i naučnici koji rade na njoj uvereni su da će u budućnosti biti sve naprednija. Šta sve veštačka inteligencija može da postigne zavisi od toga koliko mašte ima njen stvaralac i to se vidi na primeru iz Estonije, gde su naučnici veštačku inteligenciju naučili kako da stvara DNK.

  Kako su naveli u svom istraživačkom radu objavljenom u časopisu Plos Genetics, iskoristili su mašinsko učenje kako bi sistem naučili da stvori jedinstvene sekvence genoma. 

  Tako je veštačka inteligencija stvorila DNK koja zapravo ne postoji u prirodi, prenosi Zimo.hr.

  Neuronske mreže su bile uspešno korišćene u brojnim različitim područjima tokom protekle decenije, uključujući fotorealistične slike koje su stvarale mašine.

  U radu estonskih naučnika primenjen je sličan koncept na podatke o genetici kako bi mašinu naučili strukturi i, po prvi put, proizveli visoko kvalitetan i realističan genom, navodi se.

  Ovi veštački genomi toliko su dobro napravljeni, da ih je nemoguće razlikovati od pravog ljudskog genoma, izuzimajući to da su u potpunosti sintetički. To znači da naučnici koji bi ih koristili za istraživanja ne moraju da brinu o etičkim pitanjima. 

  Naime, naučnici koji istražuju DNK moraju biti izuzetno oprezni i štititi identitet osobe čiji je DNK. To znači da prilikom objave podataka istraživanja, moraju paziti šta će i kako objaviti, a to znači i da je drugim naučnicima teže da koriste te podatke u svojim istraživanjima. Veštački genom koji je sintetički, otklanja te probleme.

  I dok bi to moglo olakšati život naučnicima, postoji bojazan da bi ta ista tehnologija mogla biti zloupotrebljena.

  Tagovi:
  DNK, veštačka inteligencija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga