21:26 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 230
  Pratite nas

  U Beogradu se obeležava Dan diplomata Rusije, 10. februar, kada je 1802. godine osnovano Ministarstvo inostranih poslova. Predstavnici Ambasade Rusije položili su vence na grob Nikolaja Hartviga na Novom groblju u Beogradu.

  Ceremoniji odavanja pošte prisustvali su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko zajedno sa drugim predstavnicima Ambasade Rusije u Srbiji.

  Bocan-Harčenko je istakao da je Dan diplomata Rusije veoma značajan praznik u toj zemlji i da su se tim povodom jutros oglasili i predsednik Ruske federacije Vladimir Putin i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

  „Mi u Beogradu takođe imamo razlog da danas budemo veoma srećni zbog onoga što smo postigli uprkos ograničenjima i teškoj situaciji koju je prouzrokovala pandemija virusa korona. U svakom domenu ima dostignuća. Bilo je političkih kontakata. Naši predsednici su nekoliko dana ranije razgovarali telefonom, a ministar inostranih poslova je u Srbiji bio više nego u drugim zemljama“, rekao je Bocan-Harčenko.

  Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
  © Foto : Sputnjiku ustupila Lola Đorđević
  Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko

  On je podsetio na paljenje Večne vatre i podvukao značaj tog čina, koji je okarakterisao kao potvrdu zajedničkog stava protiv pokušaja revizije istorije.

  „Saradnja u spoljnoj politici i međunarodnim organizacijam razvija se na najbolji način. U tom kontekstu bih pomenuo prisnu i veoma efikasnu saradnju u okviru pokušaja rešavanja pitanja Kosova. Stav Rusije je poznat i neće se menjati ni na koji način. Dugoročno trajno rešenje koje bi odgovaralo interesu Beograda i bilo u okviru međunarodnog prava je moguće. To je rešenje zasnovano na Rezoluciji 1244, koje bi Savet bezbednosti UN mogao da potvrdi“, napomenuo je Bocan-Harčenko.
  Predstavnici Ruske ambasade položili vence na grob Nikolaja Hartviga na Novom groblju u Beogradu
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Predstavnici Ruske ambasade položili vence na grob Nikolaja Hartviga na Novom groblju u Beogradu

  Polaganju venaca prisustvovali su i direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov i direktor ruskog trgovinskog predstavništva u Beogradu Andrej Hripunov.

  Nikolaj Henrikovič Hartvig, ruski izaslanik u Beogradu, poslednjih godina pred izbijanje Prvog svetskog rata radio je na Balkanu i iznenada je preminuo baš uoči početka rata. Rođen je 1857. godine na Kavkazu u gradu Gori u današnjoj Gruziji, u osiromašenoj aristokratskoj porodici vojnog lekara, naturalizovanog Rusa nemačkog porekla.

  Diplomatsku službu započeo je 1875. godine u Azijskom departmanu Ministarstva inostranih poslova Ruske imperije. Odmah se ispostavilo da mu je sudbina vezana za Balkan. Služio je kao ataše u tadašnjoj crnogorskoj prestonici Cetinju, a zatim je bio ruski konzul u bugarskom Burgasu.

  Tagovi:
  Aleksandar Bocan-Harčenko, Srbija, praznik, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga