18:57 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1435
  Pratite nas

  Kit Jejts, britanski matematičar sa Univerziteta Bat, izneo je nesvakidašnju tvrdnju da bi se sve čestice virusa korona koje su trenutno prisutne u svetu mogle da stanu u limenku gaziranog soka.

  Kombinujući podatke o stopi infekcije na globalnom nivou, brojeve slučajeva zaraze i procene virusnog opterećenja, Jejts je sračunao da u svakom trenutku postoji oko dve milijarde milijardi virusnih čestica SARS-KoV-2. 

  Jejtsovi proračuni pretpostavljali su prečnik od 100 nanometara, odnosno 100 milijarditih delova metra za čestice virusa korona. Iz ovog ukupnog broja, izveo je sferni volumen, uključujući zloglasni šiljasti protein, prenosi RT.

  Uzimajući u obzir sve fizičke karakteristike strukture virusa i omogućavajući razmak između cestica virusa, ukupna zapremina je i dalje bila manja od zapremine gaziranog pića u limenci od 330 mililitara.

  „Zapanjujuće je pomisliti da uzrok svih nevolja, teškoća i izgubljenih života tokom prošle godine može da stane u nekoliko gutljaja“, rekao je Jejts.

  Od početka pandemije virusa korona umrlo je više od dva miliona ljudi, a zabeleženo je više od 107 miliona slučajeva zaraze.

  Tagovi:
  pandemija, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga