04:18 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 762
  Pratite nas

  Ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina za veliki doprinos proučavanju i očuvanju ruske kulturne baštine, zbližavanju i međusobnom bogaćenju kultura naroda Rusije i Srbije dodeljena je Medalja Puškina predsedavajućem Saveta Centra Ruskog geografskog društva u Beogradu Dušanu Bajatoviću i direktoru ove organizacije Miroljubu Milinčiću.

  Saopštenje o nagradi objavljeno je na zvaničnom internet portalu za pravne informacije ruskog predsednika.

  U intervjuu za ruski portal RG Miroljub Milinčić je rekao da „rad Centra predstavlja samo mali segment vekovnih i zajedničkih napora naših naroda i dveju država u cilju očuvanja i razvoja bilateralnih odnosa kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve nas“.

  „Dana 17. oktobra 2016. godine Centar je zvanično otvorio (tadašnji) predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a 17. februara 2017. godine formiran je Savet Centra na čelu sa Dušanom Bajatovićem“, podsetio je Milinčić i dodao da su za to vreme realizovani brojni programi. „Po mom mišljenju, posebnu vrednost pokazale su obrazovne ekspedicije i letnje škole organizovane za studente iz Srbije u Rusiji, uključujući i na Krimu“.

  On je istakao da je „ovo samo početak našeg puta, koji će biti dug i posvećen zbližavanju mladih, akademske zajednice, preduzetnika i drugih ljudi koji se zalažu za razvoj prijateljskih veza između Srbije i Rusije“.

  „Nameravamo da proširimo svoje aktivnosti u Srbiji i zemljama u okruženju i planiramo da postanemo regionalni centar od značaja na Balkanu i u Evropi“, zaključio je Milinčić.

  Medalja Puškina dodeljuje se za zasluge u oblasti kulture, prosvete, društvenih nauka, literature i umetnosti.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Srbija, Rusko geografsko društvo, medalja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga