14:08 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 729
  Pratite nas

  NASA je pri sletanju rovera "Istrajnost” na Mars poslala skrivenu poruku na padobranu, a korisnici interneta tvrde da su je dekodirali. Laboratorija za mlazne pogone NASA-e ubrzo je na svom sajtu objavila fotografiju skrivene poruke.

  "Odvaži se da učiniš velika dela" (Dare mighty things) je skrivena poruka na padobranu, navode korisnici društvenih mreža i dodaju da obrasci boja na padobranu predstavljaju slova u binarnom kodu. 

  Korisnici Redita i Tvitera primetili su na video snimku sletanja rovera na Mars da obrasci crvene i bele boje na padobranu izgledaju kao da su tako raspoređeni s namerom da kad se crvenim obrascima dodeli jedinica, a belim nula (rečnik binarnog koda), otkriva se njihovo pravo značenje.

  Svaki od koncentričnih krugova padobrana predstavlja jednu od tri reči. Nule i jedinice moraju se razdvojiti u nizove od 10 znakova, a nakon toga dodavanjem broja 64 dobije se ASCII kod koji predstavlja slovo.

  Skrivena poruka poslata na Mars
  © Tanjug / NASA/JPL-Caltech via AP
  Skrivena poruka poslata na Mars

  Na primer, sedam belih linija, crvena linija i još dve bele linije u nizu su 0000000100 i predstavljaju broj četiri u binarnom sistemu, a kad se tome doda broj 64, dobije se 68, što u ASCII kodu predstavlja slovo D.

  Postoji i obrazac na ivici koncentričnog kruga padobrana, a korisnici interneta veruju da predstavlja geolokacijski kod laboratorije NASA, odnosno koordinate 34°11’58”, N; 118°10’31” W na Zemlji.

  Laboratorija za mlazne pogone NASA-e potvrdila je da je inženjer Ian Klark osmislio i dizajnirao poruku poslatu binarnim kodom, kao i koordinate te laboratorije.

  Krilatica koju je NASA kodirala u padobran prvi put se pojavila u govoru američkog predsednika Teodora Ruzvelta.

  "Mnogo je bolje odvažiti se na činjenje velikih dela i osvajanja važnih pobeda, iako vas vreba neuspeh, nego stati uz one sitne duše koje niti mnogo uživaju niti mnogo pate jer žive u sumornom sivilu koje ne razaznaje ni pobedu ni poraz", rekao je u jednom govoru iz 1899. godine Ruzvelt.

  NASA je već ranije tu krilaticu koristila u misijama u vezi sa Marsom.

  Nije to jedino iznenađenje ili skrivena poruka koju je rover "Istrajnost" odneo na Crvenu planetu. Rover je sa sobom poneo i posebne mikročipove u kojima je 10,9 miliona imena i 155 eseja koji su poslati NASA u sklopu odabira imena samog rovera, prenosi Gardijan.

  On nosi i informacije o pandemiji virusa korona, koja je uticala na pripremu misije, u obliku aluminijske pločice sa starogrčkim simbolom za medicinu - Asklepijevim štapom koji podupire Zemlju. Na taj način odali su počast svim medicinskim radnicima na prvoj liniji borbe protiv kovida 19.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Mars, kod, NASA
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga