03:24 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  516114
  Pratite nas

  Hrvatski časopis "Jezik" i Fondacija "Dr Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima. Od 19 reči, čak osam njih pokušava da zameni tuđice koje su povezane sa epidemijom kovida-19.

  Za reč pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lokdaun (zaključavanje) društvostaj ili obustavka. Reč hihobran predložena je za vizir, stakloplastično pomagalo koje štiti od kijanja i ostalih kapljičnih napada, a za samoizolaciju – samoosama. 

  Za njuzleter predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećenog sluha reč rukozborac, za skrinšotovanje preklikanje, za tabu zabranjenica, a za korektor – prebrisač ili prebrisnik.

  Umesto novčanika za kartice (etui) predložena je nova reč kartičnik, a šekspiriti za nekoga ko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se neko neutemeljeno busa da je ravan čak i Vilijamu Šekspiru.

  Na takmičenje za najbolju novu hrvatsku reč pristigle su 244 reči od 166 predlagača, javlja agencija Hina.

  Tagovi:
  pandemija, reč, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga