16:28 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  22221
  Pratite nas

  Ona je pilea peperomioides. Jednostavnije, „kineski dolar“ ili „kinesko drvo novca“. I kažu da privlači sreću i novac kao magnet.

  Zovu je i najpoznatijom biljkom Instagrama jer ćete je videti na fotografijama poznatih influensera i blogera.

  Prema istočnjačkim verovanjima, zelene biljke, bujne i zdrave, donose dobro raspoloženje i eliminišu negativnu energiju, a za kineski dolar se veruje da privlači novac kao magnet. U nekim azijskim zemljama se kao najvredniji poklon prenosi iz generacije u generaciju, prenosi B92.

  Kinesko drvo novca
  Kinesko drvo novca, ili kineski dolar, ne može da se nađe baš lako, a cena biljke je od 700 dinara i više.

  Lako se neguje, sporo raste, ne napadaju je štetočine i bolesti. Potrebno joj je dosta svetla, nikako direktnog, a po lepom vremenu može da se drži na terasi, ali ne na jakom Suncu. Zimi mora da bude u zatvorenom prostoru jer joj ne odgovaraju temperature ispod 10 stepeni. Obično raste do 30 centimetara.

  Stručnjaci kažu da je pilea mnogo godina bila zagonetka za evropske botaničare. Stigla je u Evropu 1906. godine, a botaničari su je doneli iz Kine, sa više od 4.000 metara nadmorske visine. U Evropi i Americi se gaji isključivo kao sobna biljka.

  Kod nas se može naći, doduše, ne baš lako. Ukoliko imate sreće da je pronađete i kupite, cena je od 700 dinara pa naviše, u zavisnosti od visine i veličine.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga