23:58 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  213131
  Pratite nas

  Vladica Veličković, predavač na Univerzitetu Harvard, u svojoj objavi na Fejsbuku osvrnuo se na to koliko bi epidemija virusa korona u Srbiji mogla da traje i od kakvih okolnosti to zavisi. Prema njegovim procenama postoje dva scenarija.

  Prema njegovom mišljenju, iz epidemije kovida 19 možemo da očekujemo da ćemo izaći tokom ili krajem 2022. samo ako se budemo pridržavali rigorznih mera uz prateću masovnu vakcinaciju. U slučaju da se naše ponašanje ne promeni, iz krize ne možemo da očekujemo da ćemo izaći pre 2024. ili 2025. godine

  Dr Predrag Kon
  © Tanjug / NIKOLA ANDJIC

  U objavi na Fejsbuku Veličković se dotakao i najvećih zabluda vezanih za virus korona.

  Kao najveće neistine koje se šire po Srbiji istakao je pogrešnu sliku u javnnosti da vakcine istog momenta kada ih primite nude 100 odsto zaštite, da su same vakcine dovoljne da se epidemija okonča i da će se to sve desiti do kraja ove godine.

  Veličković podseća da je u ovom trenutku epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno nepovoljna, gora čak i od početka pandemije, te da ona neće prestati ove godine.

  Prema njegovim rečima, vakcinacija nema za cilj da iskoreni virus već da ga stavi pod kontrolu.

  "Da bi vakcinacija stavila epidemiju pod kontrolu potrebno je da broj onih koji su preležali virus, a koji su i dalje imuni, i broj vakcinisanih u zbiru budem barem 70 odsto populacije u Srbiji na nekoliko meseci. Mi smo još uvek jako daleko od tog procenta", naveo je Veličković.

  Iako ne znamo kada će tačno vakcina prestati da štiti, sigurno je da će u jednom momentu revakcinacija biti potrebna, ističe Veličković i dodaje da je najgori scenario onaj u kom gubimo imunitet, i od vakcina i onaj stečen infekcijom, zbog čega kraj epidemije može ostati neizvestan.

  On posebno ističe i da to što vakcinacija ide dobrim tempom u Srbiji, još uvek nema nikakvog uticaja na tok epidemije, jer je zahvat relativno mali, a paralelno se kroz Srbiju širi britanski soj korone. 

  "Takođe efikasnost vakcina se ispituje tako što se volonterima u studiji da vakcina ili placebo. Kako volonteri do kraja studije i ne znaju da li su zaštićeni ili ne te se većina i dalje pridržava mera. Tako da efikasnost vakcine od 90 odsto važi za takve slučajeve. Ako vi mislite da lumpujete na splavovima posle vakcine ne nedajte se efikasnoti od 90 odsto", naglasio je Veličković.

  Osvrnušvi se na situaciju u Srbiji, gde postoji masivan program vakcinisanja i nepostojanja ekstremno strogih mera zaštite, istakao je da je ta kombinacija idealna za razvoj novih sojeva na kojima vakcine neće funkcionisati.

  "Mi smo mala zemlja, i ako se to desi, niko neće razvijati vakcinu za nas, što može da nas košta nove višegodišnje izolacije", zaključuo je on.

  Tagovi:
  vakcinacija, vakcina, vakcine, Srbija, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga