17:53 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1529
  Pratite nas

  Doktorka Tanja Ćirković Veličković, redovni profesor Hemijskog fakulteta i dopisni član SANU rekla je da njen tim radi na razvoju brzog antigenskog testa za detekciju virusa korona čije sve komponente će biti proizvedene u Srbiji. Ona je najavila da će prvi prototip testa biti završen do kraja godine.

  Srbija će razviti alternativnu i održivu tehnologiju detekcije virusa korona koja neće zavisiti od globalne dostupnosti PCR testova. To je cilj projekta KAPSIDO koji u okviru Specijalnog programa istraživanja kovid 19 finansira Fond za nauku.

  Doktorka Tanja Ćirković Veličković rekla je za RTS da svi već znaju da za detekciju virusa korona postoje PCR testovi, kojima se detektuje nukleinska kiselina, zatim postoje testovi kojima se detektuje prisustvo antitela i treća vrsta su antigenski testovi. 

  "Antigenskim testovima se koriste specifična antitela proizvedena u životinjama da bi se pokazalo prisustvo samog virusa", objasnila je doktorka Ćirković Veličković.

  Prema njenim rečima, prednost antigenskih testova su što se rezultati brže dobijaju u roku od nekoliko sati, a oni su jednostavniji i jeftiniji.  

  "Mana ovih testova je da nije dovoljno osetljiv, potrebno je da se virus razvije u organizmu da napravi dovoljno proteina da bi moglo da se detektuje", kaže profesorka i dodaje da oni ipak mogu da se unaprede što je i tema njihovog projekta.

  Napomenula je da će u njihovim istraživanjima napraviti prototip standardnog antigenskog testa, a dali su predlog da se on unapredi kako bi se podigao nivo detekcije virusa, čime bi se dobio hibrid imunometode i PCR metode koji će imati visoku osetljivost.

  "Ovakvih testova još uvek nema u svetu, oni se primenjuju u detekciji toksina", rekla je doktorka. 

  Očekuje da će osnovni prototip biti proizveden do kraja godine, a počeli su sa radom na projektu pre tri meseca. Nakon toga, trebalo bi da imamo i alternativne testove.

  "Mi smo mudro odabrali protein, korona virus ima četiri glavna proteina. Jedan od njih za koje svi znaju vrlo brzo mutira, ali mi smo odabrali drugi protein pa ćemo imati manje problema u njegovoj detekciji, a sa druge strane on se jako sporo menja i u naučnim krugovima se zove visoko konzerviran protein", objasnila je doktorka Veličković.

  Navela je primer da je sada za PCR potrebno 12 do 24 sata, a da testovi koje oni razvijaju mogu biti gotovi i za 15 minuta.

  Tagovi:
  testovi, test, PCR test, virus korona, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga