06:02 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 5144
  Pratite nas

  Oluja koja je pre nekoliko dana prekrila Peking smeđe-narandžastom bojom nije bila peščana, odnosno ona koja prenosi čestice peska, već oluja prašine. Ta razlika je važna jer veličina čestica igra veliku ulogu kada je reč o zdravlju stanovnika.

  Zrna peska veća su od 0.06 mm, a čestice prašine su manje, laganije i mogu putovati mnogo dalje, to jest, vetar ih može razneti širom sveta.

  Čestice manje od 10 mikrometara, a posebno one manje od 2,5 mikrometra, predstavljaju ozbiljnu pretnju za ljudsko zdravlje jer su dovoljno male da mogu da završe u plućima. 

  Odgovor na pitanje šta uzrokuje današnje oluje prašine je složen i verovatno je reč o kombinaciji više faktora, navodi geolog Met Telfer u časopisu Konverzejšen.

  Naučnici su u nedavnoj studiji analizirali koliko su u poslednjih 2000 godina u Kini razni društveni sistemi i klimatske promene uticali na učestalost oluja prašine. Ustanovili su da se porast broja oluja podudarao s povećanjem broja stanovništva i jačanjem azijske monsunske cirkulacije.

  Zanimljivo je da se učestalost takvih oluja povećavala tokom razdoblja jačih kiša, jer se u tom periodu populacija brže razvijala te se koristila veća poljoprivredna površina. 

  Drugi faktor koji utiče na pojavu oluja prašine prirodnog je porekla. Na primer, jedva naseljena depresija Bodele u Sahari najveći je izvor atmosferske prašine na svetu, uprkos svojoj skromnoj veličini. Razlog tome su suvi uslovi u pustinji, površine od finih naslaga sedimenata i obližnje planine koje usmeravaju vetar na tom području, prenosi portal Indeks.

  Tagovi:
  oluja, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga