03:56 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 623
  Pratite nas

  Porodica Petrović iz Gračanice na svom imanju započela je izgradnju jedinstvenog srednjovekovnog tematskog parka sa ciljem osnaživanja turističke ponude i brendiranja srednjeg veka.

  Gradnja parka je započeta pre dve godine donacijom agencije „Svis kontakt“ i sredstvima koja ulaže porodica Petrović.

  „Došli smo do ideje da treba brendirati srednji vek s obzirom da šest godina organizujem srednjovekovni viteški festival u Gračanici. Cilj je da ponudimo nešto novo za turiste, atrakciju koja će ih zadržati, jer imamo manastir Gračanicu, srednjovekovni grad Ulpijanu, koji su velike turističke atrakcije, i sada ovaj park koji se nalazi uz portu manastira Gračanica. Ideja je da više turista ovde prenoći. Povećanjem broja noćenja i obroka ne samo kod nas nego i u drugim ugostiteljskim objektima doprinećemo ne samo razvoju turizma nego i ekonomskom razvoj naše opštine“, objašnjava vlasnik Boban Petrović.

  U kompleksu od drveta koje izgleda kao utvrđenje nalaze se kula, krčma i kovačnica.

  Park je edukativno-zabavnog karaktera i sadrži zabavni deo za decu, tri manje kule kao i deo namenjen za streličarstvo. U kuli biće stalna izložba srednjovekovnih alata, oružja, oruđa, oklopa i odora.

  „Šest godina radimo replike oružja i oruđa sa fresaka iz naših manastira. Posetioci će moći da vide mač Isusa Hrista iz Visokih Dečana koji je verovatno prva takva replika urađena uopšte u Srbiji. Imamo i repliku mača svetog Merkurija iz manastira Gračanice, repliku buzdovana svetog Teodora Tirona iz Pećke patrijaršije, oluk svetog Teodora Tirona iz Visokih Dečana. Radili smo i hirurške elemente jedne od bolnica kralja Milutina koja je postojala u srednjem veku. Napravili smo mašinu za kovanje novca kralja Milutina i svako ko dođe moći će sam da kuje novac i onda kupi taj suvenir“, rekao je Petrović.

  On je istakao da turisti neće imati priliku da samo posete jedno mesto koje je građevinski objekat već i da sa ovog mesta ponesu doživljaj što i jeste cilj, kako je naveo, današnjeg turizma, preneo je portal „Kosovo onlajn“.

  Prema rečima Petrovića, u planu je i pokretanje tradicionalne lokalne kuhinje i prezentacija kosovske pogače i pite. Otvaranje srednjovekovnog parka planirano je u maju.

  Tagovi:
  park, srednji vek, Gračanica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga