02:35 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  196
  Pratite nas

  Direktor Kliničko bolničkog centra "Zemun", profesor Dragoš Stojanović apelovao je na sve građane: "Pomozite sebi, da bismo mi mogli da pomognemo vama. Ovde leže čitave porodice".

  On je za RTS rekao da sada dominira britanski soj virusa, koji donosi brže napredovanje bolesti i teže kliničke slike, kao i da je oko 80 odsto pacijenata koji su 1970. ili 1980. godište, u trećem ili četvrtom danu razvoja kliničke slike, sa obostranim upalama pluća.

  Poručuje i da nije mali broj čitavih porodica u bolnicama.

  Ukazao je da je sinoć oko 21 čas u prijemno-trijažnom centru KBC "Zemun" bilo negde oko 100 ljudi, kao i da je to više nego prethodnih dana.

  Naveo je da u ovom trenutku je u KBC "Zemun" smešteno 307 pacijenata, od toga 55 na intenzivnoj nezi, 24 je intubirano, a 28 je na nekom od neinvazivnih vidova ventilacije.

  "Ti pacijenti su preteći da mogu da pređu sa neinvazivnih vidova ventilacije u intubirani status", naglasio je Stojanović.

  Istakao je da je u januaru bilo prisutno oko 14 odsto britanskog soja virusa korona, dok je u februaru taj procenat iznosio 58 odsto, a u martu 84 odsto.

  Na pitanje šta je primećeno kod tih pacijenata, Stojanović kaže da je kod britanskog soja skoro duplo brži razvoj kliničke slike i mnogo su teži nalazi. 

  "Mi smo upravo analizirali u poslednjih 15 dana, negde oko 80 odsto pacijenata su 1970. ili 1980. godište, u trećem ili četvrtom danu razvoja kliničke slike, sa obostranim upalama pluća", rekao je Stojanović.

  Na pitanje da li među pacijentima ima i onih koji su vakcinisani, Stojanović kaže da ima.

  "Pacijenti koji dođu posle prve ili posle druge doze vakcine, pa čak i posle nekog perioda koji je prošao su sa mnogo lakšim kliničkim slikama i mi nismo imali nijedan tako težak nalaz", naveo je Stojanović.

  Poručio je da već godinu dana apeluju da je neophpodno nošenje maski, držanje fizičke distance i poštovanje mera, kao i vakcinacija.

  "Ja ponovo molim, pomozite sebi da bismo mi mogli da pomognemo vama i onima koji su sa vama. Nije mali broj čitavih porodica da leže po bolnicama", upozorio je Stojanović i dodao da u ovom trenutku u KBC "Zemun" ima njih pet.

  Tagovi:
  vakcine, vakcina, vakcinacija, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga