17:59 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 1233
  Pratite nas

  Arheolozi iz Izraelske uprave za antikvitete kažu da su rešili istorijsku zagonetku u Hramu groba Gospodnjeg na brdu Golgota, unutar zidina Starog grada Jerusalima, koji je podignut na mestu gde je Isus razapet.

  Ranije se mislilo da su zagonetne gravure u Hramu groba Gospodnjeg izradili hodočasnici koji su posećivali sveto mesto, ali je stil bio zapanjujuće autentičan, kao da pripada jednom ili samo nekolicini majstora ručnih radova.

  Misteriozni krstovi u Hramu groba Gospodnjeg
  © REUTERS / RONEN ZVULUN
  Misteriozni krstovi u Hramu groba Gospodnjeg
  Poznato je da se na zidovima nalaze nizovi urezanih krstova, koji su pobudili znatiželju velikog broja naučnika, ali ipak nisu uspeli da dešifruju ko ih je davnih dana ostavio tu. 

  Jedna od teorija kaže da su ih hodočasnici urezivali u kamen, prenoseći poruku da „Došao sam – video sam“ kao izjavu o nekom izvršenom delovanju.

  „Ovaj jedinstveni fenomen nas je uvek zbunjivao“, rekao je za Rojters Amit Rem, šef Uprave jerusalimskog okruga. „Da li su to grafiti hodočasnika ili nešto drugo?“

  © REUTERS / RONEN ZVULUN
  Otac Samuel Agojan, jermenski sveštenik u crkvi Hramu groba Gospodnjeg drži sveće za osvetljavanje krstova urezanih u drevni kameni zid kapele Svete Jelene unutar crkve koja je u hrišćanskoj tradiciji poštovana kao mesto Isusovog raspeća i sahrane

  Tokom obnove svetog hrišćanskog lokaliteta, arheolozi su uspeli konačno da pregledaju rezbarije izbliza, koristeći 3D slike i digitalne tehnologije za upoređivanje gravura i njihovo datiranje.

  Otac Samuel Agojan pokazuje krstiće urezane u zidove Hrama groba Gospodnjeg
  © REUTERS / RONEN ZVULUN
  Otac Samuel Agojan pokazuje krstiće urezane u zidove Hrama groba Gospodnjeg
  Otkrili su da je hiljade verskih simbola stvorilo samo nekoliko ljudi, došavši tako do nove hipoteze - o tome da je umetničko delo nešto manje slučajno i više strukturirano.

  „Videli smo da svi krstovi imaju istu dubinu, pa čak i obeležje zidara“, rekao je.

  „Možda su dva ili tri umetnika manuelno napravila ove krstove“, rekao je Rem. „Dakle, to nisu grafiti, to je nešto organizovanije“.

  Rem je dalje sugerisao da je uobičajena praksa da hodočasnici zadaju zidarima zadatak da naprave rezbarije, što objašnjava način i stil koji su više ili manje jedinstveni.

  „Recimo da ste jermenski hodočasnik, pa platite nešto svešteniku, platite nešto ovom posebnom umetniku i on za vas, za dobrobit vaše duše i duša vaše rodbine, iskleše poseban krst na najsvetijem mesto za hrišćanstvo na zemlji “, komentarisao je Rem.  

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  Isus Hrist, golgota, Jerusalim, arheologija, arheolozi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga