04:50 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  195
  Pratite nas

  Iz ambara Miroljuba Nedića (56) u Negbini kod Nove Varoši mečka je pod okriljem mraka odnela džak kukuruza, o čemu svedoče tragovi. Ni najstariji meštani ne pamte nešto slično mada medvedi i druge životinje često silaze iz planine u zaseoke na padinama Murtenice.

  Za noćnu posetu medveda Nedići su saznali tek izutra, videviši otvoren ambar i tragove na brvnima i u snegu, piše „Dobro jutro“.

  „Mečka je odvalila vrata i izvukla džak kukuruza i vukla ga niz okućnicu oko 150 metara, prema Kršu i Šupljici, i tu ga ostavila gotovo netaknutog, prosulo se samo 3-4 kilograma zrna. Verovatno se uplašila spoljnog svetla na kući koje sam palio pri odlasku na spavanje, i pobegla nazad u planinu bez plena“, priča Miroljub.

  Ambar u kome Miroljub čuva kukuruz za stoku, udaljen je oko 15 metara od kuće. Nakon noćne posete medveda, ostali su tragovi grickanja i grebanja po brvnima, kao i otisci šapa.

  „Sudeći po tragovima, mečka je bila sa mladuncima. Obilazili su i oko drvene štale sa ovcama u neposrednoj blizini kuće, ali nisu srećom uspeli da provale. Komšije kažu da su poslednjih dana u više navrata otkrili tragove medveda koji u paru ili sa mladima krstare Murtenicom, ali ovde kod nas nisu srećom pričinile štetu stočnom fondu“, kaže Nedić.

  U zaseocima na obodu kanjona Uvca, nizvodno od Radoinjskog jezera, meštani nisu na žalost bili te sreće. Medvedi koji silaze sa Murtenice, poslednjih godina samo su u Klaku zaklali desetak ovaca, a na stada su udarili i nedavno. U planinskim zaseocima ostali su uglavnom samo starci, pa su malobrojna stada laka meta.

  „Komšinici Kosi Nedić medved je iz staje odneo ovcu i pojeo je u šumi na oko 150 metara od kuće. To je prvi napad ove zime, a strahujemo da će ih biti još jer su medvedi sada gladni nakon zimskog sna. Osim njih štetu nam sve češće prave i vukovi, a nedavno je jedan u po bela dana upao u stado Sretena Gordića i priklao mu ovcu“, kaže Milanko Minić iz Klaka.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Nova Varoš, medved
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga