10:42 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 191
  Pratite nas

  Više od 250 ljudi izvestilo je o velikoj vatrenoj kugli na nebu iznad Floride, za koju se veruje da je deo asteroida koji je sagoreo u atmosferi Zemlje. Ovo bi mogao biti jedan od najvećih meteora u ovoj godini koji je stigao do Zemlje.

  Američko društvo za izučavanje meteora (AMS) saopštilo je da je vatrena kugla primećena iznad Floride, a mogla se videti čak i do Džordžije, u utorak u 02:17 sati. AMS je primio 259 izveštaja o toj pojavi.

  Većina video snimaka prikazuje kako se vatrena kugla spušta pod strmim uglom, pre nego što eksplodira i nestane sa noćnog neba.

  Tačno poreklo užarene kugle je nejasno. Neki su nagađali da bi to mogao biti asteroid GW4, svemirska stena veličine automobila koja je trebalo da prođe između Zemlje i Meseca ili komad koji se od nje odlomio.

  Međutim, GW4 je prošao pored Zemlje u ponedeljak ujutro, i to "izuzetno blizu", prema pojedinim podacima iz Evrope.

  Astronom Hardvardovog centra za astrofiziku Džonatan Mekdavel rekao je da vatrena kugla iznad Floride nema nikakve veze sa GW4.

  Zapažanja AMS-a pokazuju da je svemirska stena eksplodira iznad istočne obale Floride, tako da su njeni ostaci verovatno negde na dnu mora, prenosi RT.

  Tagovi:
  meteor, asteroid, Florida, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga