03:18 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1220
  Pratite nas

  Ništa se nije promenilo, dogovor između Srbije i Grčke ostaje, testiranje pojedinih građana koji iz naše zemlje ulaze u Grčku iz Bugarske je najavljeno. Molim medije da ne prave negativnu kampanju i pre nego što je sezona počela, kaže za Sputnjik direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

  Grčka je danas otvorila granice za državljane Srbije, međutim, mediji su izvestili da su i pored potvrde o vakcinisanju i negativnog PCR testa, svi naši građani testirani na koronu pri ulasku u tu zemlju.

  Grčka granica - ulazak iz Bugarske na prelazu Gradina
  © Sputnik / Senka Miloš
  Grčka granica - ulazak iz Bugarske na prelazu Gradina

  Na grčkoj granici – nasumični testovi za turiste

  Seničić podseća da su Grci najavili da će po slučajnom uzorku testirati državljane Srbije koji ulaze u Grčku, a smatra da je ideja da se na granci čekaju turisti 19. aprila čudna, jer nikada u to doba nije ni bilo mnogo srpskih turista na grčkoj granici i da je reč o negativnoj medijskoj kampanji koja odmaže važnoj grani privrede. Kako konstatuje, s obzirom da prvog dana posle otvaranja granice nema velike gužve, testirani su svi koji su ušli u Grčku.

  "Zašto ne bi testirali, imaju mogućnost i pravo da to rade. Najavili su testove i sigurno će ih raditi, ali u sezoni, kada budu gužve, puno ljudi na graničnim prelazima testiraće po slučajnom uzorku, kao i ranije. Ovo nije pravilo samo u Grčkoj, u mnogim zemljama je tako. To je od njih tražila Evropska komisija da bi mogli da prihvate sve seftifikate o vakcinaciji, a koliko znam, to je bio jedna od uslova EK", kaže Seničić.

  Ulazak u Bugarsku - granični prelaz Gradina.
  © Sputnik / Senka Miloš
  Ulazak u Bugarsku - granični prelaz Gradina.

  Kroz Bugarsku bez PCR test u tranzitu

  On dodaje da je siguran da u sezoni neće biti testirani svi putnici i pretpostavlja da će, kao i prošle godine, biti provereno zdravlje po jedne osobe iz svakog automobila.

  Iskustvo od prošle godine govori da testiranje nije bilo učestalo, kako je sezona odmicala, jer su se stvorile velike gužve, pa, iako je na granici bilo testova, nije bilo moguće obraditi sve koji su krenuli u Grčku na odmor.

  Naš sagovornik podseća da je za boravak u Bugarskoj neophodan PCR test, ali ako ste u prolazu i putujete ka Grčkoj ili Turskoj, nije.

  "Negde oko 220 kilometara je ukupna dužina puta kroz Bugarsku, 40 kilometara nema auto puta, međutim, taj put je jako dobar. Imate rok da u Bugarskoj boravite određeno vreme, ali ako tamo boravite duže od 12 sati, ipak morate da imate PCR test. Notiraju vas na ulasku i izlasku iz Bugarske. Ako ste u tom roku prešli granicu, nema nikakvih problema", kaže Seničić.

  Na ulasku iz Bugarske u Grčku obavezna je dezinfekcija vozila.
  © Sputnik / Senka Miloš
  Na ulasku iz Bugarske u Grčku obavezna je dezinfekcija vozila.

  Slobodno na odmor u četiri zemlje

  On dodaje da je trenutno na odmor moguće otići i u četiri zemlje koje nisu postavile bilo kakve uslove - Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Albaniju, te da bi tako trebalo da ostane tokom cele letnje sezone, ako se ne promeni epidemiološka situacija.

  "U ovom trenutku za boravak u Bugarskoj je potreban PCR test, kao i za Kipar, Tursku i Egipat. Očekujemo da i u ovim zemljama dođe do ublažavanja mera, odnosno prihvatanja serifikata o vakcinaciji. Trenutno možemo i u Hrvatsku, pod istim uslovima kao što možemo u Grčku. Hrvati prihvataju sve sertifikate o vakcinaciji, kao alternativu - negativan PCR test, ali i brzi anti genski test, sve tri opcije za ulazak u Hrvatsku dolaze u obzir".

  Sagovornik Sputnjika podseća da su Italija i Španije sigurno zatvorene do juna, ali i ne očekuje da će ove sezone bez većih restrikcija moći da se putuje u ove zemlje koje su oduvek bile izbor turista iz Srbije.

  Brač
  © CC0 / Pixabay
  Hrvati prihvataju sve sertifikate o vakcinaciji, kao alternativu - negativan PCR test, ali i brzi antigenski test.
  Grci će dodatno popustiti mere

  "Ako do toga dođe, agencije će brzo reagovati", kaže Seničić, koga smo pitali i za komentar na pritužbe turističkih radnika Grčke, da trenutno nisu u stanju da se pripreme za dolazak turista iz Srbije, s obzirom da im je još uvek ograničeno kretanje.

  Seničić kaže da je Grčka otvorila granicu za Srbe i kako bi turistički radnici mogli da cirkulišu i dogovore dolazak gostiju iz Srbije, ali i onih koji žele da konačno obiđu svoje nekretnine.

  Popuštanje mera u Grčkoj bi trebalo da usledi krajem ove nedelje, ono podrazumeva otvaranje bašta kafića i hotela, ali i proširenje ograničenja kretanja za sve koji rade u turizmu, da bi se pripremila sezona.

  "I nas iz Srbije čekaju putovanja u Grčku, sastanci, imamo ugovore, ponude su napravljene na osnovu telefonske i imejl komunikacje, ali moramo otići na lice mesta, da vidimo kako to sve izgleda. Imamo problem sa pojedinim vlasnicima kuća koji ove godine ne žele da rade, jer su u strahu. Tu će biti pomeranja, premeštanja. Iako se otvara sezona, to nije kraj problema, ali svakako će njihov najveći deo da se rešava tokom same sezone", kaže.

  Turska u doba korone
  © AP Photo / Mehmet Guzel
  "U regionu Antalije, srednjeg primorja, veoma se striktno pridržavaju mera, čak su i najavili ukidanje restrikcija od početka juna", kaže Seničić.
  U Turskoj uz more bezbedno

  Upitan da li građani Srbije koji su izdvojili novac za letovanje u Turskoj treba da strepe zbog novog talasa korone u toj zemlji, objašnjava da najveći broj zaraženih živi u za turiste nedostupnim, ruralnim područjima, ali i u milionskim gradovima, Ankari i Istanbulu.

  "Na taj broj stanovnika broj zaraženih jeste veliki, cifre od 50 ili 60 hiljada jesu velike, ali to je nivo koji smo mi u Srbiji imali do pre dve nedelje. Procentualno, to je taj nivo zaraženosti, nije veći. Sa druge strane, uz more, ni prošle godine nije bio veliki problem. U regionu Antalije, srednjeg primorja, veoma se striktno pridržavaju mera, čak su i najavili ukidanje restrikcija od početka juna", kaže Seničić.

  On podseća da je Rusija do tada obustavila čarter letove, ali veruje da će se situacija do početka sezone normalizovati.

  "Očekujem da će Turska, s obzirom da u velikoj meri zavisi od turizma, učiniti sve da dočeka goste iz Srbije, ali i Rusije, od kojih neuporedivo više zavisi. To može samo popuštanjem mera", zaključuje Seničić.

  Tagovi:
  turizam, Aleksandar Seničić, Turska, PCR test, granica, Srbi, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga