03:18 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 491
  Pratite nas

  U Crkvi Rođenja Hristovog u Pirotu u toku je restauracija ikonostasa iz sredine 19. veka za koji stručnjaci tvrde da je neprocenjive vrednosti. Izrada ovog ikonostasa plaćena je sa sedam kilograma zlata, a stručnjaci i konzervatori kažu da je u pitanju rad nesvakidašnje lepote.

  Mnogi detalji na ikonostasu u takozvanoj Staropazarskoj crkvi u Pirotu su rađeni pozlatom i srebrom, a zahtevan konzervatorski posao trajaće oko tri godine.

  Prikaz Carstva nebeskog na impozantnom ikonostasu koji čini 50-tak vrednih ikona, pravi je izazov za konzervatore. Nimalo lak zadatak, kažu - vratiti sjaj i približiti originalu likove svetitelja i Carske dveri, prenosi RTS.

  „Ono što mene najviše impresionira u celoj ovoj priči je duborezna konstrukcija, koja je vrhunska. To su radili majstori iz Samokova, kvalitet je neverovatan, to je kalirani duboki reljef, skoro trodimenzionalan. Prosto, ja u svojoj karijeri nisam video ni jedan ovako lep rad“, kaže Aleksandar Cvijetinović, konzervator Narodnog muzeja u Beogradu.

  Jerej Miljan Panić, starešina crkve Rođenja Hristovog u Pirotu, priča da je posebno interesantno to što je na ikonostasu naslikana jedna velika ikona, gde se prikazuje žitije Svetog Jovana Rilskog.

  „A Sveti Jovan Rilski je jedan naš lokalni svetitelj koji je zaista veoma poštovan u našem narodu“, dodaje Panić.

  Da bi se sačuvala umetnička dela potrebna su velika finansijska sredstva. Zatražena je pomoć nadležnog Ministarstva i lokalne samouprave.

  „Opština je do sada donirala - prošle godine tri miliona, ove godine dva miliona dinara, Eparhija je prošle godine dala milion dinara...“, navodi Dragan Krasić, predsednik crkvene opštine Pirot.

  Pirotska stara crkva na Pazaru prvi je verski objekat podignut u Osmanskom periodu.

  „Dozvola sultana je data za podizanje ovog hrama 1834. godine, ali uz jedan bitan preduslov, a to je da nivo, odnosno visina same građevine ne ugrozi dominantan položaj Careve džamije“, ispričao je Davor Lazarević, istoričar.

  Zbog svoje lepote, kulturno-istorijskog i duhovnog značaja, hram Rođenja Hristovog u kojem je, pored drugih relikvija i ovaj ikonostas, 1986. godine proglašen je kulturnim dobrom.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  ikonostas, crkva, Pirot
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga