02:09 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  3423
  Pratite nas

  Grčka je 19. aprila otvorila svoje granice za turiste iz EU i još nekoliko zemalja, među kojima je i Srbija, pod dogovorenim uslovima - uz PCR test ili potvrdu o vakcinaciji, a nova izmena tiče se dece starije od 5 godina koja u slučaju prelaska granice moraju da imaju negativan PCR test.

  Svaki putnik koji dolazi u Grčku iz inostranstva, ukoliko nema potvrdu o vakcinaciji, mora da ima negativni PCR test iz dijagnostičke laboratorije, ne stariji od 72 sata i ovaj test je obavezan za sve turiste (uključujući decu stariju od 5 godina), bez obzira na epidemiološku situaciju koja prevladava u zemlji odlaska, navedeno je na sajtu travel.gov.gr.

  Ova odluka će važiti od 19.04. odnosno probnog otvaranja sezone pa sve do 14. maja, dana kada se očekuje regularan početak sezone, prenosi B92.

  Podsetimo, ulazak u Grčku je moguć uz prethodno popunjen PLF obrazac i prezentovanje koda koji se dobije. Taj obrazac se preuzima na gorepomenutom sajtu. 

  Takođe, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili potvrda o obavljenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku. Potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

  Putnici koji uđu u Grčku mogu biti metodom slučajnog uzorka testirani brzim testom. Oni koji budu testirani u obavezi su da budu u kućnoj izolaciji do dobijanja rezultata testa. Ukoliko je rezultat testa negativan, izolacija prestaje, a ukoliko je pozitivan, određuje se kućni karantin u trajanju od 14 dana.

  Državljani Srbije od 19. aprila mogu ući u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza između Grčke i Bugarske – Promahonas i Nimfea.
  Lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj, kao i profesionalni vozači u drumskom transportu mogu ući i preko ostalih graničnih prelaza.

  Tagovi:
  virus korona, PCR test, putovanje, letovanje, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga