07:20 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1238
  Pratite nas

  Pandemija korona virusa uticala je na pad nataliteta u svetu, pokazala je studija austrijskog demografa Tomasa Sobotke.

  Pandemija korona virusa smanjila je natalitet širom sveta, pokazala je studija austrijskog demografa. Studija Tomasa Sobotke, demografa Akademije nauka Austrije, pokazuje da ni u jednoj zemlji sveta, koja je obuhvaćena istraživanjem - 15 članica EU, Švajcarska, SAD, Rusija, Južna Koreja, Tajvan, Norveška i Ukrajina - devet meseci posle početka pandemije nije došlo do povećanja nataliteta.

  Štaviše, vidljiv je i jasan pad nataliteta, koji u Španiji, na primer, iznosi 20 odsto. Najveći pad nataliteta zabeležen je u državama u kojima je prvi talas pandemije izazvao visoke stope infekcije i veliki broj smrtnih slučajeva, kao što su Španija i Italija. U Italiji je natalitet opao za osam odsto.

  Upadljiva je i situacija u Mađarskoj, gde je došlo do rasta broja rođenja dece do devetog meseca posle početka pandemije, a u novembru je broj stagnirao, da bi u decembru pao za osam odsto, a u januaru za 10 procenata, navedeno je u studiji.

  U Austriji je natalitet opao za 5,5 odsto, što odgovara prosečnom trendu svih analiziranih država. U Danskoj, Finskoj i Norveškoj natalitet je ostao stabilan, prenosi Tanjug.

  Sobotka ocenjuje da uzrok pada nataliteta treba tražiti i u ekonomskim, ali i zdravstvenim razlozima, jer žene strahuju da ostanu u drugom stanju u vreme pandemije.

  Sobotka smatra da će pandemija kovid 19 imati posledice i pošto bude prošla.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  koronavirus, kovid 19, natalitet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga