03:43 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 455
  Pratite nas

  Sistem vremenskih zona je osmislio Kanađanin Sanford Fleming zbog potrebe železničkih kompanija da imaju isto lokalno vreme između železničkih stanica.

  Fleming je model predložio 1878. a vremenske zone su prvi put primenjene 18. novembra 1883. godine kada su železnice SAD i Kanade uvele četiri standardne kontinentalne vremenske zone Severne Amerike. Tako je ukinuta zbrka koja je godinama vladala zbog bezbroj lokalnih vremena koje su, međusobno udaljene stanice, koristile. Više nije bilo zbrke.

  Svetsko uvođenje vremenskih zona nastupilo je sledeće godine. Interesantno je da je Kraljevina Srbija bila peta po redu država u svetu koja je 1884. usvojila međunarodni sistem zonalnog vremena.

  Na svetu danas postoje 24 vremenske zone. Jedna zemlja može da ima više njih, a one nisu savršeno ravne jer negde ne idu po meridijanima već prate granice država.

  Koja država ima najviše vremenskih zona?

  Površinski velike države često se prostiru u više vremenskih zona. Od ovoga ima izuzetaka. Kina je cela u jednoj vremenskoj zoni. Ovo stvara velika odstupanja u odnosu na „realno vreme“ – ono prema položaju Sunca. Na primer, na krajnjem zapadu Kine sunce je u zenitu u 15 sati, a na krajnjem istoku u 11.

  Sa druge strane, jedna evropska država može se pohvaliti činjenicom da ima najviše vremenskih zona na svetu iako po površini nije prevelika. U pitanju je – Francuska koja ima 12 vremenskih zona!

  Kako je to moguće?

  Reč je zapravo o ostatku iz starih, kolonijalnih vremena. Današnja Francuska nalazi se, kao i ostatak srednje Evrope, u zoni srednjeevropskog vremena (CET). Međutim, titulu joj je doneo veliki broj bivših kolonija, danas francuskih prekomorskih teritorija koje se prostiru širom sveta – od istoka pa do zapada.

  Druge dve na listi su, očekivano, SAD i Rusija, koje obe imaju po jedanaest - Rusija zbog svoje ogromne teritorije, a SAD takođe zbog nekoliko prekomorskih teritorija, prenosi „Istorijski zabavnik“.
  Tagovi:
  svet, vremenska zona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga