01:08 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 91
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće povodom smrti slikara Miloša Šobajića. On je istakao da će njegove slike ostati pokoljenjima kao svedočanstvo istorije, ali i putokaz pun vere.

  “Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Miloša Šobajića, jednog od najvećih slikara našeg doba koji je svojim likovnim izrazom obogatio, uzburkao i umnogome promenio umetničku scenu Evrope i sveta”, naveo je Vučić u svojoj objavi na Instagramu.

  On je dodao da su decenijama Šobajićeva vizionarska dela predstavljala ogledalo civilizacije i vremena u kojem živimo, a "monumentalna platna su nepokolebljivo, neumorno, čak prkosno prikazivala sve naše strahove, prikrivena i ogoljena zla i licemerje današnjeg sveta, izgubljenost čoveka u moru savremenog ništavila, ali uvek i večito stremljenje čoveka da u mraku pronađe svetlo, u strahu hrabrost, a u praznini – punoću života".

  Miloš je, kako je naveo, svojim slikama tokom decenija ukazivao na najskrivenije vrednosti za koje se vredi boriti i zbog kojih treba ustrajati na preteškom putu ljudskog postojanja koji oduvek obiluje izazovima.

  "Svako njegovo delo predstavljalo je putokaz ka svetlu i stepenik ka konačnoj uzvišenosti na kojoj je video čoveka, kao jedinu i centralnu vrednost civilizacije", zaključo je predsednik Srbije.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Vučić, smrt, Miloš Šobajić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga