07:27 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  2921
  Pratite nas

  Gavrilo Princip, pripadnik „Mlade Bosne“, borac protiv austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine, čiji su pucnji na Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu dali povod dvojnoj monarhiji da napadne Srbiju i izazove Prvi svetski rat, preminuo je na današnji dan u zatvoru u Terezinu.

  Gavrilo Princip rođen je 1894. godine u Obljaju kod Bosanskog Grahova, a ime je dobio, na predlog sveštenika, po arhanđelu Gavrilu, glasniku Božjem.

  Sa samo 17 godina pridružio se „Mladoj Bosni“, koja se zalagala za oslobođenje Bosne i drugih južnoslovenskih naroda od austrougarske okupacije i ujedinjenje sa Srbijom.

  Hapšenje Gavrila Principa nakon atentata na Franca Ferdinanda
  © Wikipedia / javno vlasništvo
  Hapšenje Gavrila Principa nakon atentata na Franca Ferdinanda

  Zajedno sa još petoricom zaverenika (Trifko Grabež, Danilo Ilić, Cvjetko Popović, Nedeljko Čabrinović, Vaso Čubrilović i Muhamed Mehmedbašić) na Vidovdan 1914. učestvovao je u Sarajevskom atentatu. Njegovi hici iz revolvera presudili su austrijskom prestolonasledniku, nadvojvodi Francu Ferdinandu i njegovoj supruzi Sofiji.

  Suđenje učesnicima Sarajevskog atentata
  © Wikipedia / Javno vlasništvo
  Suđenje učesnicima Sarajevskog atentata

  Kao maloletnik, po tadašnjim austrougarskim zakonima, osuđen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

  Kaznu je služio u tvrđavi Terezin, u veoma lošim uslovima, sa slabom ishranom, uz svakodnevno mučenje, te je oboleo od tuberkuloze. Preminuo je na današnji dan 1918. godine, u svojoj 24. godini, ne dočekavši slobodu koja je došla samo nekoliko meseci kasnije porazom Austrougarske u Prvom svetskom ratu.

  Ćelija Gavrila Principa u tvrđavi Terezin
  Ćelija Gavrila Principa u tvrđavi Terezin

  Na zidu njegove ćelije ostali su ispisani stihovi „Naše će sjene hodati po Beču. Lutati po dvoru i plašiti gospodu“, za koje se veruje da ih je napisao neposredno pred smrt.

  Sahranjen je u neobeleženom grobu, jer su se austrougarske vlasti bojale da će njegovi zemni ostaci postati predmet obožavanja, ali je češki vojnik František Lebl, koji je prisustvovao sahrani, zapamptio lokaciju. Posle rata, otkrio je gde je Princip sahranjen, pa je njegovo telo prebačeno u Sarajevo, gde počiva u Kapeli vidovdanskih heroja.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Gavrilo Princip
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga