17:05 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  3245
  Pratite nas

  Prema podacima Centra za razminiranje na području Beograda i beogradskih opština trenutno se nalazi 16 neekspodiranih velikih avio-bombi iz 1999. godine. Prema evidenciji, koja se vodi u Centru, u Srbiji se na preko 150 lokacija nalaze velike avio-bombe, kaže Bojan Glamočlija direktor Centra za razminiranje.

  Više od dve decenije u Prijedorkoj ulici na Zvezdari nalazi se neeksplodirana bomba. U NATO bombardovanju samo u tom delu grada bačeno je pet bombi od kojih najteža ima čak jednu tonu.

  Još se ne zna koja nije eksplodirala. Projekat uklanjanja postoji već 15 godina, ali realizacije nema.

  Oštećeni objekti u okolini su popravljeni, ali stanari, i pored uveravanja stručnjaka da bomba na takvoj dubini ne predstavlja veliku opasnost, ipak, brinu.

  Slavica Kisić, stanarka Prijedorske ulice, kaže da se plaše.

  "Bomba je pala u dvorište broj jedan i ona nije eksplodirala. Ne znam na kojoj je dubini, dolazili su da snimaju i nadamo se da će je izvaditi", ističe Kisićeva.

  Hajrudin Karić, stanar Prijedorske, priča da žitelji te ulice često pričaju o bombi, pogotovo kada se nešto desi u svetu. 

  Projekat uklanjanja napravljen je još 2007. godine, ali sredstva nisu obezbeđena.

  Bojan Glamočlija, direktor Centra za razminiranje, kaže za RTS da postoji mogućnost da je bomba od 1.000 kilograma.

  "Gađano je i sa dve bombe od 500 kilograma i dve od po 250 kilograma. Tada na licu mesta nije moglo da se utvrdi koja je tačno bomba koja nije eksplodirala na Zvezdari", ističe Glamočlija.

  Prema njegovim rečima posao uklanjanja neeksplodirane bombe je izuzetno skup jer one mogu da odu u dubinu i preko 20 metara.

  "Niko ne zna gde one mogu da završe. Taj posao iziskuje mnogo vremena, evakuaciju građana kao što smo imali pre dva dana na Banovom brdu, ogromne troškove, tako da nije jednostavno ukloniti jednu avio-bombu", poručuje direktor Centra za razminiranje. 

  Prema podacima Centra, na području Beograda i beogradskih opština, trenutno se nalazi 16 neekspodiranih velikih avio-bombi iz 1999. godine. Prema evidenciji, koja se vodi, u Srbiji se na preko 150 lokacija nalaze velike avio-bombe, ističe Bojan Glamočlija.

  Neeksplodirane bombe na mestu kineske ambasade, nekadašnjeg saveznog MUP-a i na još nekoliko lokacija u centru su uklonjene. Najveći broj neeksplodiranih projektila nalazi se u prigradskim naseljima.

  NATO bombe su manja opasnost od projektila zaostalih iz prethodnih ratova jer se nalaze na velikoj dubini. Grad je bombardovan više puta u Prvom i Drugom svetskom ratu, centar je zasipan bombama, a nešto više od deset procenata nije eksplodiralo.

  Mnogo toga je uklonjeno, ali povremeno se u različitim delovima grada tokom pripreme gradilišta pronalaze neeksplodirane bombe.

  Tagovi:
  bombardovanje, bomba, bombe, Beograd, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga