00:25 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 230
  Pratite nas

  Zamenica rukovodioca Radne grupe za koordinaciju republičkih inspekcija Svetlana Mijatović izjavila je danas da je tokom proteklih praznika na kontroli poštovanja protivepidemijskih mera bilo angažovano oko 400 inspektora i da su izrečena 102 prekršajna naloga u vrednosti od 2,5 miliona dinara.

  Mijatovićeva je rekla da je više od polovine kazni napisano je u ugostiteljskim objektima.

  "Ukupno je izvršeno oko 13.600 nadzora. Najviše su pregledani ugostiteljski objekti za ishranu i piće - izvršeno je 8.600 nadzora", navela je za RTS Mijatovićeva.

  Ona je dodala da je u tržnim centrima, trgovinskim radnjama i marketima izvršeno oko 400 nadzora, a da je oko 300 autobusa u javnom prevozu pregledano od strane inspekcije.

  Najčešći prekršaji su bili nenošenje maske, nepoštovanje fizičke distance i prekoračenje radnog vremena.

  "Nije bilo prijava za žurke u privatnom smeštaju", dodala je Svetlana Mijatović. 

  Mere su se, napominje, jednako poštovale svuda ili se na jednak način nisu poštovale.

  "Skoro pa da u svim gradovima imate identičnu situaciju. Zatvoreno je šest objekata i izrečena je mera zabrane obavljanja delatnosti. Reč je o ugostiteljski objekatima - dva u Vranju, dva u Priboju, jedan u Loznici i jedan u Beogradu", ističe Mijatovićeva.

  Najsavesnije su bile generacije 45 ili starije od 50 godina, a najviše su kršili mere oni od 25 do 45 godina.

  Ona je navela da je najveći problem u ovom trenutku nepoštovanje distance i ukazala da se generalno ne poštuje mera da radi 50 odsto kapaciteta zatvorenog dela ugostiteljskih objekata.

  "Maske bi morale da se nose i u zatvorenom i na otvorenom prostoru i samo da se skinu za vreme konzumacije", istakla je Mijatović.

  Tagovi:
  praznik, praznici, Srbija, kazne, virus korona, zaštitne maske, mere
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga