03:19 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 1729
  Pratite nas

  Od danas, svi građani Republike Srbije mogu preuzeti digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv virusa korona i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest kovid 19.

  "Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv kovida 19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-KoV-2. On predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa", izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

  Da bi se dobio digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava, saopštila je ta vladina Kancelarija.

  Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija - pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za par minuta digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

  Uputstvo za registrovanje naloga na Portalu eUprava je dostupno na sajtu

  Očitavanjem ku-ar koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  vakcine, vakcina, virus korona, sertifikat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga