05:52 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1800
  Pratite nas

  Pčelari u Bačkom Novom Selu rešili su da uvedu digitalni revoluciju u proizvodnju meda, tako što će da naprave digitalnu mapu pčelinjaka.

  Cilj je da smanje česta trovanja pčela tako što će na digitalnoj mapi biti poznato gde se nalaze košnice, pa bi se u skladu sa tim obavljalo i prskanje njiva herbicidima i pesticidima.

  To je posebno značajno jer ova opština obiluje bagremovom šumom, zato se u sezoni paše ovde stacioniraju i pčelari iz drugih krajeva Srbije, prenosi RTS.

  Ako se ideja pčelara iz Bačke ostvari, model bi mogli da preuzmu proizvođači širom Srbije.

  Jozef Gašparovski, koji je autor ideje, kaže da će svi videti gde se košnice nalaze, pa neće više biti izgovora kod prskanja od strane voćara ili zaštite od komaraca - ne znamo gde su vam pčelinjaci.

  „Prošle godine bilo je problema kada je vodna zajednica Bačka Palanka prskala kanale. Prskali su totalnim herbicidima i biljke i vodu tako da je došlo kasnije do trovanja pčela“, kaže meštanin Safet Demirović.

  Iako se glavno prskanje obavlja pre formiranja cveta, nije retko da do trovanja pčela dođe i u zasadu jagoda. S obzirom da cvetanje traje oko mesec dana, jagodarima će dobro doći informacija ima li košnica u blizini.

  Vlade Šomoši, direktor ZZ „Bačka jagoda“ rekao je da voćari, posebno oni koji proizvode jagodu, ne mogu bez pčela.

  „Saradnja je došla nekako prirodno, i značiće uporedo mapiranje pčelinjaka i zasada pod jagodama“, naveo je Šomoši.

  U digitalnom formatu bi uz lokaciju pčelinjaka dobili i informacije o položaju atarskih puteva, šuma, vode, oranica, ali i neiskorišćenom zemljištu idealnom za proizvođače lekovitog bilja koje je za pčele prava poslastica.

  Nevena Blagojević iz Bačkog Novog Sela kaže da zemljište može da bude i druge, treće, četvrte kategorije, što je veoma zastupljeno na ovom području, a malo iskorišćeno.

  Da umesto mini seoske deponije, na primer, niknu žalfija, timijan ili kamilica za dalju preradu u fina eterična ulja-obradovalo bi i pčele i ljude, dodaje.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  pčele, med
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga