12:05 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  238194
  Pratite nas

  Svemirski internet koji uvodi kompanija milijardera Ilona Maska, testiran je u Nemačkoj. Izmereni su do sada nezabeleženi rezultati u brzini protoka.

  Kompanija „Spejsiks“ lansirala je pre samo nekoliko dana treću grupu Starlink satelita u Zemljinu orbitu. Svemirski internet trebalo bi da proradi do 2027. godine i da se sastoji od 12.000 satelita koji će prenositi internet vezu visoke brzine.

  Testiranja svemirskog interneta već su počela, a jedan je urađen u nemačkom gradu Kaselu, navodi portal specijalizovan za tehnologiju Wccftech.

  Prema njihovim navodima, izmerena je brzina daunlouda od 543 megabita u sekundi. Brzina aplouda je 38 megabita u sekundi, a latencija, vreme za koje se podaci prenesu iz originalnog izvora do cilja, od 9 milisekundi.

  Drugi test pokazao je još impresivnije rezultate, sa brzinom daunlouda od 560 megabita u sekundi, ali je latencija porasla na 13 milisekundi.

  Rekordna brzina zemaljskog interneta do sada je bila oko 200 megabita u sekundi.

  „Spejsiks“ je do sada lansirao u orbitu više od 1.600 satelita, od kojih je 90 odsto operativno i koristi se u prvoj fazi testiranja. Do sada se oko 500.000 ljudi u svetu prijavilo da testira svemirski internet.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Spejsiks, Ilon Mask, svemir, internet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga