07:39 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  31920
  Pratite nas

  Danas slavimo uspomenu na tvorce slovenske pismenosti, Ćirila i Metodija.

  Polaganjem venaca na spomenik apostolima Ćirilu i Metodiju, tvorcima prvog slovenskog pisma, danas je u Beogradu obeležen Dan slovenske pismenosti i kulture.

  Dan slovenske pismenosti i kulture danas je u Beogradu obeležen polaganjem venaca na Spomenik apostolima Ćirilu i Metodiju u istoimenom parku
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Obeležen Dan slovenske pismenosti i kulture

  Ćirilo i Metodije ostali su upamćeni kao "slovenski apostoli", koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena.

  Vence su položili ambasadori i predstavnici ambasada slovenskih zemalja u Srbiji - Rusije, Belorusije, Slovačke, Bugarske, Češke, Kazakstana, Crne Gore, Slovenije, kao i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, grada Beograda, opštine Zvezdara i Evropske Unije.

  Dan slovenske pismenosti i kulture, u znak sećanja na misionarstvo i vizionarstvo braće iz Soluna, odlukom Vlade Srbije 24. maja 2019. godine je proglašen za državni praznik. Obeleževa se takođe i u drugim slovenskim zemljama.

  Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture, državni je praznik koji se od 2019. godine obeležava u Srbiji, na današanji dan, 24. maja.
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Obeležen Dan Ćirila i Metodija

  Sveta braća Ćirilo i Metodije su 863. godine došli u Veliku Moravsku čime je započet proces opismenjavanja slovenskih naroda. Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, postavili su temelje slovenske pismenosti. Bilo je to prvo političko osvešćivanje Slovena u istoriji.

  Šireći pismenost među Slovenima, Ćirilo i Metodije radili su i na uvođenju slovenskog bogosluženja, kao i na organizovanju nacionalne crkve.

  Nakon smrti Ćirila i Metodija njihovi učenici su nastavili njihov prosvetiteljski rad.

  Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije postavili su temelje slovenske pismenosti. Bilo je to prvo političko osvešćivanje Slovena u istoriji.
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Obeležen Dan Ćirila i Metodija
  Tagovi:
  Ćirilo i Metodije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga