11:01 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 93
  Pratite nas

  Sutrašnji najveći ovogodišnji super Mesec poklopiće se i sa njegovim delimičnim pomračenjem. Zahvaljujući pomračenju, taj Mesec neće biti samo super, već i "krvavi Mesec", saopštila je Nasa.

  Kako se navodi, takozvani krvavi Mesec se obično dešava tokom pomračenja, kada se Zemlja pozicionira direktno između Meseca i Sunca i kada sakriva Mesec od sunčevih zraka, a ime "crveni" (krvavi) nosi zbog crvenog odsjaja, prenosi Si-Bi-Si.

  "Kada se to dogodi, jedino svetlo koje dopire do površine Meseca je sa ivice Zemljine atmosfere. Molekuli vazduha iz Zemljine atmosfere rasipaju većinu plave svetlosti. Preostala svetlost reflektuje se na mesečevu površinu crvenim sjajem, zbog čega mesec izgleda crven", pojasnila je Nasa.

  Kako se navodi, rezultat toga je "svetlosni prsten" oko Meseca, za koji se još ne može predvideti koliko će biti crven.

  ​Ovogodišnji majski super Mesec, jedan od tri ove godine, neće se poklopiti samo sa pomračenjem, već će biti i najveći super Mesec ove godine.

  Ovogodišnji majski super Mesec naziva se još i "cvetni mesec", biće veći nego inače jer će biti i najbliži Zemlji, a naziva se cvetnim zbog obilja cveća koje cveta u to vreme na Zemlji.

  Super Mesec će ove godine biti delimično vidljiv svuda gde će u tom trenutku biti noć, navodi Nasa i dodaje da će ukoliko bude vedra noć, u prizoru moći da uživaju pre svega građani delova Azije i Australije, SAD i Južne Amerike.

  U SAD najbolje će moći da ga vide stanovnici Havaja, Aljaske i zapadnih saveznih država.

  Samo pomračenje trajaće oko 14 minuta, a ceo događaj oko pet sati, od 8.47 do 13.49 sati po Koordinisanom univerzalnom vremenu, što znači da će u Aziji moći da se vidi predveče, a u SAD u ranim jutarnjim satima.

  Za one koji neće moći golim okom da prate pomračenje, organizovana je i virtuelna teleskopska projekcija.

  Tagovi:
  NASA, pomračenje, Mesec
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga