22:28 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 121
  Pratite nas

  Ostaci velike rimske bazilike, najveće u Izraelu, otkriveni su u nacionalnom parku Tel Aškelon, jugozapadno od grada Aškelona. Bazilika je stara 2.000 godina i nalazi se u blizini morske obale.

  Kompleks bazilike dug je oko 110 metara, a širok 40 metara (nešto veći od fudbalskog terena) i podeljen je na tri dela - centralnu dvoranu i dve bočne sale okružene redovima mermernih stubova visokih 12 do 13 metara, navodi Izraelska uprava za antikvitete.

  Kako navode izraelski mediji, monumentalni stubovi na vrhu su bili bogato ukrašeni ornamentima u obliku biljaka o orla, koji je bio simbol Starog Rima.

  Podignuta je u vreme kralja Iroda Velikog, vazalnog monarha Rima, i završena u drugom veku nove ere.

  Velelepna zgrada nije bila svetilište, već je imala svetovnu funkciju, služila je za sudske postupke, trgovinu i druge građanske potrebe.

  Bazilika je sravnjena sa zemljom nakon zemljotresa u Galileji 363. godine nove ere, a njeni ostaci ponovo su korišćeni za izgradnju industrijskih postrojenja na tom području tokom perioda Abasida i Fatimida od osmog do 12. veka.

  Najveću rimsku baziliku u Izraelu prvi put je otkrio dvadesetih godina prošlog veka britanski arheolog Džon Garstang, koji ju je potom prekrio u konzervatorske svrhe.

  Novo iskopavanje nastavljeno je 2016. godine, a bazilika je otkrivena u okviru nedavnih opsežnih radova u nacionalnom parku.

  Sada arheolozi rekonstruišu delove kompleksa sa ostacima mermera koji se još uvek nalaze oko arheološkog nalazišta.

  Izraelski Zavod za zaštitu prirode i parkova navodi da će otkrivena bazilika biti otvorena za posetioce za nekoliko meseci.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  bazilika, Izrael, arheologija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga