13:44 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 625
  Pratite nas

  Gusti, sluzavi sloj na površini Mramornog mora u Turskoj, koji se naziva i morska sluz, predstavlja sve veću pretnju morskom životu i ribarskoj industriji.

  Naučnici tvrde da su klimatske promene i zagađenje pridoneli širenju organske materije, poznate i kao morska sluz, koja se prvi put pojavila 2007. godine, a sadrži širok spektar mikroorganizama i može da procveta kada kanalizacija bogata hranljivim materijama uđe u more, piše Rojters.

  Snimci dronom iznad Mramornog mora u blizini Istanbula prikazuje trajekte i teretnjake kako plove morem prekrivenim viskoznom, sivkastom supstancom koja može da uništi morski život.

  "Problemi Mramornog mora su rezultat ljudskog faktora. Ovo je rezultat kućnog otpada i zagađenja", rekao je Tašin Cejlan koji je snimio dokumentarac o uticaju morske sluzi na morski život.

  "Jedino što možete da učinite jeste da ne bacate svoj otpad u more. Mislim da priroda ovo ne zaslužuje", kaže on.

  Stručnjaci su širenje morske sluzi povezali sa visokim temperaturama mora koje su rezultat klimatskih promena, ali i ispuštanja nefiltrirane kanalizacije u more.

  Ministar zaštite životne sredine Murat Kurum rekao je da je morska sluz ozbiljan problem i da ekipa od 300 članova procenjuje i analizira desetine punktova u Mramornom moru kao i postrojenja za pročišćavanje vode i izvore zagađenja. Rekao je da će u petak objaviti akcioni plan za zaštitu mora.

  Hidrobiolog Levent Artuz upozorio je da će se takvi ekološki problemi i dalje događati, ako se ne promeni ponašanje ljudi.

  "Sve dok nastavljamo sa tom praksom, nema mnogo smisla očekivati drugačije rezultate. I dalje ćemo se susretati sa ovakvim katastrofama", rekao je istakavši da se poslednjih godina pojačano ispušta kanalizacija u more.

  Mramorno more je unutrašnje more između Evrope i Azije. Preko Dardanela je povezano sa Egejskim morem, kao i Bosforom sa Crnim morem.

  Tagovi:
  klimatske promene, sluz, zagađenje, Mramorno more, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga